Breda

Breda: 9 nutteloze feitjes

Ik ben dan wel geen geboren en getogen Bredaose, maar woon hier nu alweer bijna 20 jaar. Sinds december 1996 en ik ben niet van plan ooit nog weg te gaan.
Breda is mijn thuis!

Ik zal in het vervolg vaker stukjes over Breda gaan schrijven en/of delen, omdat ik graag aan jullie wil laten lezen en zien hoe mooi en leuk de Parel van het Zuiden is.

Zijn er dingen die je graag zou willen weten over Breda? Laat het me dan weten via een reactie of via de mail.

Onderstaande feitjes kwam ik tegen op Dichtbij.nl en ik vond ze te leuk om niet te delen. Een aantal wist ik zelfs niet eens!

 

Bron: Deze 9 nutteloze feitjes over Breda moet je eigenlijk kennen – Breda – dichtbij.nl – Breda

Denk je dat je alles over Breda wel weet? Wij denken van niet! Er zijn altijd dingen om te leren over je eigen stad. In het kader van het verbeteren van de algemene ontwikkeling zetten we negen nutteloze feitjes op een rij. Alle 9 weliswaar nutteloos, maar toch belangrijk om te weten.

1. De Grote Kerk is 97,3 meter hoog. Het is daarmee de vijfde kerk van Nederland. In Breda mag geen enkel gebouw hoger zijn dan de kerk. Echte wolkenkrabbers gaan we hier dus nooit zien.


2. Toch is er een bouwwerk in Breda hoger dan de Grote Kerk. De antennemast voor Digitenne en Digital Radio Plus op industrieterrein De Krogten is namelijk zo’n 149 meter hoog.


3. Staat het grootste theater van Nederland in Amsterdam of Rotterdam? Nee hoor! Gewoon aan de Claudius Prinsenlaan. Het Chassé theater telt in totaal 2285 zitplaatsen. Meer dan enig ander theater in Nederland.


4. Het hoogste ‘echte’ huisnummer van Breda is 720. Dat huisnummer vinden we aan de Brusselstraat, waar een paar grote flats staan. Tellen we ook industrienummers en kunstmatig hoge huisnummers mee, dan is Minervum 7491 de winnaar.


5. Antwerps een heel andere taal dan Bredaas? Dat valt nog te bezien. Wist je dat het Antwerps, taalkundig gezien, maar op vijf punten fundamenteel verschilt van het Bredaas? Eén daarvan is ‘noordelijkere woordenschat met minder Franse leenwoorden’ (je verzint het niet).


6. Breda is kampioen -sewegen. Dat behoeft wat uitleg: Er zijn meer wegen die naar Breda vernoemd zijn dan naar enige andere stad. Elf om precies te zijn. Soms heten ze anders (denk aan de Nieuwe Bredase Baan). We hebben het trouwens over wegen die ook echt naar Breda gaan. Alle wegen leiden naar Rome? Nee hoor, naar Breda!


7. Komen al die Belgen, Zeeuwen en Tilburgers naar ‘onze’ woonboulevard omdat ze het zo gezellig vinden? We zullen het niet ontkennen, maar de kans is groter dat ze komen omdat de Woonboulevard Breda XXL (zoals hij oficieel heet) de allergrootste van de Benelux is.


8. De langste straatnaam in Breda is de Burgemeester Luysterburghstraat in Princenhage. Met 32 tekens is dat overigens een heel bescheiden naam, er zijn legio straten in Nederland met veel langere (en moeilijkere) namen.


9. Ben je een man en op zoek naar een vrouw? Dan zit je in Breda goed. Er zijn namelijk meer vrouwen dan mannen in Breda. Om precies te zijn: 92.335 vrouwen en 88.635 mannen (cijfers van 2015). Vrouwen moeten minder kieskeurig zijn (of gewoon buiten Breda zoeken natuurlijk).

 

Liefs Linda

 

Advertenties

2 thoughts on “Breda: 9 nutteloze feitjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s