Breda

Landmachtdagen

Voor wie geïnteresseerd is in de landmacht en vandaag nog niks gepland had.

Ik zag het pas net,  anders was ik zeker ook even gaan kijken.

Bron :defensie.nl landmachtdagen

Tijdens de Landmachtdagen trekken militairen het land in. In 9 steden gaan militairen op straat in gesprek met burgers. Ze vertellen hun persoonlijke militaire verhalen en waar de landmacht voor staat. Tijdens sociale patrouilles maken ze contact met de samenleving zoals ze dat doen in missiegebieden. Ook demonstreren ze in gevechtstenue en met realistisch klinkende oefenmunitie wat het krijgsmachtdeel doet.

De 9 steden zijn:

Alkmaar, Waagplein;
13.00-18.00 uur: Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade geven elk uur een spectaculaire demonstratie ‘Optreden Verstedelijkt Gebied’, oorlogvoering in de stad. De rode baretten tonen er ook hun persoonlijke uitrusting, wapens en materieel. De luchtmobiele infanteristen vertellen over hun werk; hun specialismes, hun uitzendingen, oefeningen; alles wat je maar wil weten. Wie dat leuk vindt, kan met ze op de foto en er is een audiovisuele show op een groot beeldscherm. Op de klimtoren kunnen mensen zelf hun grenzen verleggen.

Breda, Park Valkenberg en Kasteelplein;
10.00-19.00 uur: Militairen varen met aanvalsboten door de Singel en de gracht rond het Kasteel. Ook maken ze tijdens sociale patrouilles door de stad contact met het publiek. Er zijn militaire bruggen te bekijken en er is een CBRN-ontsmettingsstraat (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair). De luchtverdedigers zijn aanwezig met een bijzonder grote uitstalling van hun materieel, waaronder Amraam-, Patriot- en Stinger-luchtdoelraketten. Je kunt tokkelen en abseilen en voor de kleine kinderen is er een springkussen of ze kunnen zich laten schminken. En de verplaatsing van de Leopard-brugleggende tank door de binnenstad ‘s ochtends en ’s avonds zal niet ongemerkt voorbijgaan.

Delft, Markt;
12.00-17.00 uur: Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade geven elk uur een spectaculaire demonstratie ‘Optreden Verstedelijkt Gebied’, oorlogvoering in de stad. Er zijn demonstraties van de behandeling van gewonden, en op de grachten kan worden meegevaren met genisten. De rode baretten tonen hun persoonlijke uitrusting en (historische) wapens en materieel. Ze vertellen over hun werk; hun specialismes, hun uitzendingen, oefeningen; alles wat je maar wil weten. Ga op de foto, word gecamoufleerd als een echte militair of bekijk een audiovisuele show op een groot beeldscherm. Op de klimtoren, in een bootcamp, op de hindernisbaan en al tokkelend kun mensen zelf hun grenzen verleggen.

Doetinchem, De Bleek / Handelskade;
12.00-17.00 uur: Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade demonstreren op de kade van de Oude IJssel elk uur een spectaculaire, militaire actie. De rode baretten tonen er ook hun persoonlijke uitrusting, en (historische) wapens en materieel. Snipers, verkenners en andere luchtmobiele specialisten vertellen over hun werk, hun uitzendingen, oefeningen; alles wat je maar wil weten. Ga met ze op de foto of bekijk een audiovisuele show op een groot beeldscherm. Op de klimtoren, op de hindernisbaan en al tokkelend kunnen bezoekers hun eigen grenzen verleggen.

Enschede, Van Heekplein;
10.00-16.00 uur: Aanwezig (onder voorbehoud) zijn het zwaargewicht van de landmacht: de Kodiak, het nieuwe geniedoorbraaksysteem en zijn voorganger. Het brugleggend wielvoertuig Leguaan overbrugt binnen 8 minuten maarlieft 25 meter. Ook kunnen bezoekers het YPR-panstervoertuig in de genieuitvoering van binnen bekijken. Net als een aantal vrachtwagens en de nieuwe Amarok-pick-uptruck. Er is een CBRN-ontsmettingsstraat (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair). Bezoekers kunnen met militairen van 11 Pantsergeniebataljon in een grote berg zand zoeken naar ‘geïmproviseerde explosieven’ en zich laten schminken.

Goes, Grote Markt en Singelstraat;
12.00-17.00 uur: Militairen gaan tijdens sociale patrouilles door de stad in gesprek met het publiek. Er staat militair materieel uitgestald, zoals wapens, nachtzichtapparatuur en voertuigen. Zo kun je de nieuwe, gepantserde Boxer-ambulance bekijken of laserschieten. Ook kunnen bezoekers ervaren hoe zwaar een militaire uitrusting is en tokkelen vanaf het stadhuis.

Meppel, achterkant Schouwburg Ogterop;
10.00-16.00 uur: Militairen van 43 Brigadeverkenningseenheid en 43 Herstelpeleton geven ieder uur een demonstratie schietend in de aanval. Er zijn militair materieel, wapens en voertuigen, zoals het Fennek-verkenningsvoertuig, en militairen gaan tijdens sociale patrouilles door de stad in gesprek met het publiek.

Roermond, Markt;
12.00-17.00 uur: Bezoekers kunnen in een Fennek-verkenningsvoertuig zelf de speciale BAA-waarnemingskop bedienen. Hiermee kan kilometers ver worden gekeken. Militairen geven een demonstratie gewondenverzorging. Zelf in actie komen kan op het cross fit-parcours of met het tillen van een militaire rugzak. Er staan ook militaire voertuigen opgesteld.

Utrecht, Mariaplaats
10.00-16.00 uur: Militairen gaan tijdens sociale patrouilles door de stad in gesprek met het publiek. Op de Mariaplaats staat een klimtoren en kunnen jong en oud hun conditie testen op een hindernisbaan of tijdens het rennen met militaire bepakking.

Aanmelden niet nodig
Alle 9 evenementen zijn voor iedereen vrij toegankelijk. U hoeft zich dus niet aan te melden en kunt gewoon langskomen voor een praatje of om te zien wat de landmacht allemaal kan en doet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s