Breda

Nog eens 9 nutteloze feitjes over Breda

Een tijdje geleden heb ik  deel 1 van de ‘9 nutteloze feitjes van Breda’  al gedeeld. Dus deel 2 kan dan niet uitblijven.

 

 

BREDA – Denk je dat je alles al wel wist over Breda, zeker na ons vorige lijstje met feitjes? Wij denken van niet! Er zijn altijd dingen om te leren over je eigen stad. In het kader van het verbeteren van de algemene ontwikkeling zetten we negen nutteloze feitjes op een rij. Hoewel, nutteloos… Wij vinden ze vrij nuttig!

 

1. De eerste ondergrondse parkeergarage van Nederland ‘stond’ in Breda. Onder de gedempte Haven om precies te zijn. De bouw van de parkeergarage begon in 1964 en in 2007 werd de garage weer omgetoverd tot haven.

 

 

2. Schorsmolen is met 12.802 inwoners per vierkante kilometer de dichtstbevolkte buurt van Breda. De kleine buurt tussen die grofweg begrensd wordt door de Tramsingel, Prinsenkade en Haagweg heeft overigens maar 3.350 inwoners. Veel daarvan wonen in flats.

 

 

3. Willem van Oranje zou eigenlijk in de Grote Kerk begraven worden. De prins had daar, zoals dat dan heet, al een plekje gereserveerd. Zijn voorvaderen lagen er immers ook al. Maar toen Willem de Zwijger werd vermoord in Delft, was Breda bezet door de Spanjaarden en werd hij dus ‘maar’ bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. Daar liggen de Van Oranje-Nassaus nu nog.

 

 

4. Nu we het toch over de Oranjes hebben, toen Willem-Alexander en Máxima in 2001 op kennismakingstour gingen door Nederland, deden ze als eerste Breda aan. Logischerwijs omdat Breda de stad is waar hun voorvaderen voor het eerst aan de macht kwamen in Nederland. Ze kwamen per helikopter aan op het Kasteel van Breda.

 

 

5. En nu we het toch over het kasteel hebben… Iedereen kent het verhaal over het Turfschip, waarmee een leger van Prins Maurits de (toen door Spanje bezette) stad binnen wist te komen. Veel mensen denken ook dat dit gebeurde in het Spanjaardsgat, maar niets is minder waar. De schip lag voor de poort waar nu zo ongeveer de sportvelden van de KMA zijn. Het Spanjaardsgat is pas in de 17e eeuw gebouwd.

 

 

6. Het nieuwe Breda Centraal wordt op 8 september feestelijk geopend. Treinen naar België rijden er voorlopig nog niet. Het is dan ook opvallend dat de allereerste treinverbinding van Breda in 1855 naar België ging. Sterker: Een treinverbinding met Tilburg kwam er pas in 1863 en we moesten tot 1872 wachten tot we naar Zuid-Holland konden gaan met de trein.

 

 

7. Het Amphia is het grootste ziekenhuis van Nederland. Althans, als we kijken naar het aantal patiënten dat het ziekenhuis jaarlijks behandelt. En ja, het is een beetje vals spelen: Het ziekenhuis heeft ook een vestiging in Oosterhout, maar toch.

 

 

8. Het oudste zichtbare stukje van Breda is een deel van de fundamenten van de Tolbrugpoort. We vinden die fundamenten onder de Trapkes aan de Haven. De Tolbrugpoort werd gebouwd in de dertiende eeuw.

 

 

9. Als je in Breda woont en dit niet weet, dan weten wij het ook niet meer. Maar toch: Veel mensen denken dat de Grote Kerk ook de Kathedraal van het Bisdom van Breda is. Niets is minder waar, want de Grote Kerk is protestants. De échte kathedraal vinden we aan de Sint Janstraat: De Sint-Antoniuskathedraal.

 

De meeste feitjes kende ik wel, of ik had er in ieder geval eerder iets over gelezen/gehoord.

Kenden jullie deze feitjes al?

 

Liefs Linda

 

Bron: Nog eens 9 nutteloze feitjes over Breda die je echt moet kennen
Beide artikels komen van http://www.dichtbij.nl/breda en zijn geschreven door Uhro van der Pluijm

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s