Breda

Historie van Breda

Iedere week wil ik iets over Breda delen. Deze week een stuk over de historie van Breda.

vestingkaart-van-blaeu

Bron tekst: Historie van Breda | Breda.nl

Historie van Breda

Breda verwerft stadsrechten in 1252 en is daarmee één van de eerste stadjes van noordelijk Brabant.

Om het plaatsje goed te kunnen verdedigen, wordt het aan het begin van de 14e eeuw ommuurd. Rondom de stad liggen de singels. Op strategische punten staan houten wachttorentjes. Onder invloed van de Hollandse Edelman Jan van Polanen ontstaat een klein Middeleeuws stadje.

Ziet u het voor u? Houten huizen. Herbergen. Druk bevolkt. Nauwe straatjes en deels onbestrate paden. Zonder riolering. U hoort het slaan der koperslagers. De ketellappers. De schoenmakers. U wandelt langs lakenwevers, mandenmakers en andere ambachtslieden.
En op dinsdagochtend (precies zoals nu) bezoekt u de weekmarkt. Die is er sinds 1321 tot op de dag van vandaag.

Of u nu in de middeleeuwen leeft of in de 90-er jaren van de 20e eeuw… er is één monument waar u Breda al van verre aan herkent:   Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk.
Overigens ook dominant in beeld vanaf vrijwel elk punt in Breda. In totaal is er 125 jaar aan gewerkt. Het bouwwerk is rijk bewerkt aan de buitenzijde en heeft, zelfs na de beeldenstorm van 1566, een indrukwekkend interieur.

Ontwikkeling van de stad

spanjaardsgat

In de 16e eeuw worden de verdedigingswerken bij de haven versterkt met twee zware vijfhoekige torens, verbonden door een tussenmuur.
Een eeuw later wordt in deze muur een waterpoort naar de binnengracht aangelegd, en ontstaat -wat nu heet- het Spanjaardsgat.

In de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden is Breda maar liefst zes keer van bezetter gewisseld. Eénmaal door de list van de turfschipper. Die de belegeraars onder zijn lading tot achter de vijandelijke linie wist te smokkelen. Dit alles zou bij het Spanjaardsgat hebben plaatsgevonden.

Nassaustad

Breda is een Nassaustad: het is zelfs de grootste Nassau-stad die er ooit is geweest en een van de twee Nederlandse steden die deze titel mogen voeren (naast Leeuwarden).
Breda heeft heel veel van de Nassaus. De Nassaus hebben er voor gezorgd dat Breda zich heeft ontwikkeld tot een grote en belangrijke stad.
De Nassaus hebben tussen 1406 en 1566 de aanzet gegeven voor de welvaart van Breda. Nog steeds is er in Breda veel te vinden dat aan de Nassaus doet herinneren.

Op de website Breda Nassaustad vindt u alle informatie.

Nieuwe industrie

In de tweede helft van de 19e eeuw begint voor Breda een bloeiperiode van handel en nijverheid. De aansluiting op het spoor ontsluit Breda voor nieuwe industrieën: Kwatta. Etna. Hero.

In de stad worden tramnetten aangelegd voor de aanvoer van goederen. Paardetrams. En stoomtrams. U hoort ze naderen. Het gesis van ontsnappend stoom. Het gestamp van de zuigers. U ruikt brandende kolen. Een tram raast voorbij.

Breda na de Tweede Wereldoorlog

In 1942 worden Ginneken en Princenhage geannexeerd. En ook na de Tweede Wereldoorlog blijft de stad zich uitbreiden.
In de jaren ’60 verrijzen complete wijken: Heusdenhout, De Hoge Vucht en IJpelaar. En 10 jaar later start de bouw in de Haagse Beemden. Inmiddels Breda’s grootste wijk.
In het zuidoosten van de stad is inmiddels de nieuwbouwwijk Nieuw Wolfslaar van de grond gekomen; ook in het noordoosten (tot aan Teteringen) wordt volop gebouwd.
Ook midden in de historische binnenstad verrijst een compleet nieuwe woonwijk: het Chassé Park.
Rond dit park vindt u het Chassé Theater en Casino, de stadskantoren, Breda’s Museum en Popcentrum Mezz.

2016

Breda is op dit moment met 181.976 inwoners (juli 2016) de negende stad van Nederland. Breda maakt deel uit van stedelijk netwerk BrabantStad.

Van de Brabantse steden komt Breda direct na Eindhoven en Tilburg, die de grens van 200.000 inwoners al gepasseerd zijn.

Breda-plaats-OpenTopo
Bron: Wikipedia

wp-1474719450962.png

Advertenties

1 thought on “Historie van Breda”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s