Breda

Het Bredase Begijnhof 750 jaar oud

Bron: https://erfgoed.breda.nl/nieuws/het-bredase-begijnhof-750-jaar-oud/

Op 22 maart 1267 schonk Hendrik V van Schoten samen met zijn echtgenote Sophie Berthout, de Bredase begijnen de grond waar zij zich gevestigd hadden in eigendom en gaf hen toestemming om daarop een kerk te bouwen en een begraafplaats aan te leggen. Vanaf dat moment kan voor het eerst worden gesproken van een – in beginsel – volwaardig begijnhof in Breda. Daarmee is het één van de oudste rechtspersonen in Nederland.
In 2017 wordt dit 750 jarig bestaan met vele activiteiten gevierd.
Een overzicht van deze activiteiten én een reeks artikelen over het Begijnhof verscheen als jubileumuitgave bij dagblad de Stem en kunt u  hier downloaden.
Hieronder staat ook het volledige programma.

Begijnhof_plaatje.jpg

 

Jubileumprogramma 2017:

In 2017 zal op verschillende tijdstippen en met diverse activiteiten stil worden gestaan bij het feit dat het Begijnhof dat jaar 750 jaar bestaat. De belangrijkste evenementen zijn de officiële jubileumdag, de opera-uitvoeringen in de open lucht, het wetenschappelijk congres en het concert in de Grote Kerk. Daarnaast zijn er ook de activiteiten die ieder jaar op het Begijnhof plaatsvinden. Het complete programma voor het komende jaar ziet er als volgt uit.

Verspreiding jubileumkrant: 7 januari 2017
Het jubileumjaar wordt geopend met het aanbieden van het programma aan de bevolking van Breda en omgeving. Het programma wordt ook gepubliceerd op de website: www.begijnhofbreda.nl

Feestelijke bijeenkomst voor bewoonsters en vrijwilligers van het Begijnhof: 18 januari 2017 Feestelijk buffet voor de bewoonsters en vrijwilligers van het Begijnhof.

Ontvangst Prins Carnaval: 25 februari 2017
Jaarlijkse ontvangst waarbij Prins Carnaval in de tuin van het Begijnhof het koningskruid zaait. Er is ook een speciale Begijnhofprijs uitgeloofd voor deelnemers aan de Grote Optocht in het Kielegat

Officiële jubileumdag: 22 maart 2017
Dit betreft de eigenlijke jubileumdatum omdat van oudsher 22 maart 1267 als formele oprichtingsdatum van het Begijnhof wordt aangehouden.
De activiteiten op deze dag hebben om die reden een enigszins formeel karakter en zijn alleen toegankelijk voor genodigden.
• 10.30 uur plechtige eucharistieviering in de Catharinakerk;
• 14.00 uur onthulling plaquette op locatie oude Begijnhof;
• 15.00 uur officiële sluiting tijdcapsule;
• 18.00 uur officiële aanbieding geschiedenisboek over Begijnhof;
• 19.00 uur diner voor genodigden in Waalse Kerk.

Begijnhofconcert in de open lucht: 14 mei 2017, 11.00 uur
Zevende Begijnhofconcert, in de open lucht op het Begijnhof. Dit jaar verzorgd door het Groot Orkest van de Harmonie Amor Musae uit Prinsenbeek onder leiding van dirigent Frans van Dun met solisten. Dit concert is vrij toegankelijk zo lang plaatsen beschikbaar zijn. Indien u zich van tevoren opgeeft wordt er in beginsel een stoel voor u vrijgehouden.
Opgave dient te geschieden via begijnhofconcert@begijnhofbreda.nl.

Expositie van eigen kunstwerken van bewoonsters: 20 t/m 26 mei 2017
Op zaterdag 20 en zondag 21 mei worden tussen 12.00 en 17.00 uur kunstwerken van bewoonsters geëxposeerd in de Begijnenzaal en klinkt er bijpassende poëzie of muziek. Hoewel het normaal gesproken niet gewenst is om bij bewoonsters binnen te kijken staan bij uitzondering van 20 t/m 26 mei achter de vensters van een aantal woningen diverse kunstvoorwerpen ter bezichtiging. Deelnemende huizen zijn herkenbaar door een vlagje voor het raam.

Opera-uitvoering in het Begijnhof in de open lucht: 23, 24 en 25 juni 2017, 20.00 uur
Opera-uitvoering in het Begijnhof in de open lucht verzorgd door de Stichting Bredase Opera onder leiding van dirigent Lex Wiersma, met koor, 9 solisten en een orkest. Uitgevoerd wordt de opera Le Comte Ory van Rossini.
De opera wordt semiscenisch uitgevoerd en gesitueerd tegen het natuurlijke decor van de historische bebouwing van het Begijnhof. De toeschouwers vinden hun zitplaats op een kleine tribune die geplaatst wordt op het bleekveld van het hof.
De uitvoering op 23 juni is uitsluitend toegankelijk voor genodigden.
De uitvoeringen op 24 en 25 juni zijn tegen betaling van entree voor iedere geïnteresseerde toegankelijk.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de VVV (locatie Willematraat en Grote Markt) alsmede de winkel van het Begijnhofmuseum.
De kosten per kaart bedragen € 15,-. Er zijn per avond slechts 300 kaarten beschikbaar die verkocht zullen worden op volgorde van aanvraag.
Bij uitvoering in de open lucht is men uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden. In de middag voor de voorstelling wordt vastgesteld of uitvoering verantwoord is. Dit wordt gepubliceerd op de website van het Begijnhof www.begijnhofbreda.nl
Men dient zich hoe dan ook te kleden rekening houdend met eventueel veranderende weersomstandigheden. Bij onverhoopte annulering van de voorstelling wordt het entreegeld geretourneerd.

Beeldententoonstelling: 9 t/m 16 juli 2017, 09.00 – 18.00 uur
Onder de titel Begijnhof beeldschoon wordt een tentoonstelling van moderne beelden gehouden die geplaatst zijn in de open lucht in de tuintjes van het Begijnhof. De tentoonstelling is vrij toegankelijk.

Bonte Begijnhofmarkt en theeproeverij bij de Begijnenzaal, 5 augustus 2017, 11.00 -17.00 uur
Op het zogenaamde “kleine Hof” aan de noordoostzijde van het Begijnhof worden door de bewoonsters tweedehands spullen verkocht. Een groot deel van de opbrengst gaat naar het Dierenasiel in Breda.

Beiaardconcert, 10 augustus 2017, 19.00 -20.00 uur
Beiaardconcert vanuit de toren van de Grote Kerk met bijzonder thema: ‘Begijnhof’. Het concert wordt ingeluid door het Klokkenluidersgilde Breda.

Wetenschappelijk Congres: 23 augustus 2017, 9.00 – 18.00 uur
Internationaal Wetenschappelijk Congres ‘Begijnenbeweging gisteren en vandaag’ in de Waalse Kerk. In de ochtend richt de aandacht zich op de historische begijnenbeweging in Europa en meer in het bijzonder in de Nederlanden. De bijdragen worden verzorgd door prof. W.P. Simons (Dartmouth College, Hanover USA) en dr. C.M.A. Caspers (Titus Brandsma Instituut, Nijmegen).
In de middag staat centraal het fenomeen van de thans opnieuw ontstane begijnhoven in Duitsland, België, Frankrijk en Italië. Deze bijdragen worden verzorgd door S. Panciera (Italië); Zr. M. Goffoël (België) en begijn B. Lieb (Duitsland). Het betreft hier lezingen met een wetenschappelijke inhoud die deels ook gehouden zullen worden in de Franse en Duitse taal met overigens simultaanvertaling in het Nederlands.
Voor dit congres is een aantal personen uitgenodigd. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het secretariaat van het Begijnhof (congres@begijnhofbreda.nl) en ontvangen dan een uitnodiging zolang er nog ruimte voor beschikbaar is. Er zijn voor bezoekers geen kosten verbonden aan dit congres.

Open Monumentendag: 9 en 10 september 2017, 12.00 – 18.00 uur
Open Monumentendag met tentoonstelling van waardevolle archiefstukken en fotomateriaal in de begijnenzaal op het Begijnhof.

Jubileumconcert in de Grote Kerk: 25 oktober 2017, 20.00 uur
Jubileumconcert in de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk door het Brussels Philharmonisch Orkest in samenwerking met het Vlaams Radiokoor, met na afloop een ontvangst. Dit concert is bedoeld voor relaties van het Begijnhof en vertegenwoordigers van allerlei instellingen en geledingen uit Breda. Het is uitsluitend toegankelijk voor genodigden.

Kerstevenement Kerst met Anton Pieck: 17 december 2017, 12.00 – 18.00 uur
Het traditionele kerstevenement op het Begijnhof in nostalgische sfeer onder de titel Kerst met Anton Pieck. ▪

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s