Persoonlijk·zwangerschap, miskraam

Zwangerschapsupdate 6: 20 weken echo, bekkenfysio, verloskundige

Het is alweer even geleden dat ik de laatste update schreef. De laatste vind je hier : Update 5.
Inmiddels zijn we alweer 10 weken verder, dus het word een redelijk lange update.

Extra echo

Vorige keer schreef ik al dat we een extra echo zouden krijgen in het ziekenhuis, omdat ze de nieuwe apparatuur wilden testen.
Al met al heeft die echo een uur geduurd en ze hebben met 2 gynaecologen heel uitgebreid gekeken. Alle functies en opties moesten getest worden.
In principe hebben ze dezelfde controles gedaan als er bij de 20 weken echo gedaan wordt, al is met ruim 17 weken nog niet alles goed te zien.
Voordeel daarvan is dat we dus al wisten dat het er voor zover ze nu konden zien allemaal goed uitzag.
Doordat de echo zo lang duurde en ze behoorlijk in mijn buik aan het drukken geweest zijn, heb ik wel heel de dag flink last van mijn bekken/rug en harde buiken gehad. Gelukkig was dat de dag erna ver over.extra echo 17.6 weken © LifebymamaLinda.nl


Intake verloskundige

Een paar dagen later had ik een intake bij de verloskundige.
Eigenlijk stelde deze afspraak niet veel voor, mijn dossier staat al in het systeem doordat ze samenwerken met de gynaecologen in het ziekenhuis. Ook ken ik de verloskundige uit de praktijk al van de zwangerschap van Elaiza.

Verder deed ze wat standaard controles. Bloeddruk was goed en pas 4 kg aangekomen.
Daarna voelde ze hoe de baby lag en de grootte van de baarmoeder. Dit was overigens de 1ste keer deze zwangerschap dat dat gedaan werd. Gynaecologen deden dat niet, maar die maakten een echo.
ook even naar het hartje geluisterd en Elaiza mocht daarmee helpen (op het knopje drukken om de doppler aan te zetten)


Bekken fysio

Aangezien ik bij Elaiza al heel veel last van mijn bekken had en dit nooit weggegaan is, vond ik het nu wel nodig om naar de bekken fysio te gaan. Ik heb nu zodanig veel last dat ik op goede dagen blij ben als ik 1 Km kan lopen. Boodschappen die ik standaard met de wandelwagen, zodat ik niks hoef te tillen. Fietsen gaat amper, dus doe ik alleen als het niet anders kan.

En dan te bedenken dat ik nog zo’n 20 weken moet…..

Voor de 1ste afspraak had ik al een hele vragenlijst per mail ontvangen om thuis in te vullen. Scheelt een hoop tijd tijdens het consult.
We namen de lijst samen door en ze heeft gekeken.onderzocht naar hoe ik loop/beweeg enz. Hieruit concludeerde ze dat ik beginnende tot matige bekkeninstabiliteit heb. Aangezien ik ook bekken/rugklachten heb door de Fibromyalgie, was het maar goed dat ik nu een afspraak had gemaakt. Haar vermoeden is dat ik zonder behandeling anders rond de 30 weken plat zou liggen.
En dat is nu juist wat ik absoluut niet wil.

Ze heeft me een aantal oefeningen en tips meegegeven en na 2 weken heb ik weer een afspraak. Iedere afspraak heeft ze me nieuwe tips en oefeningen meegegeven. Bij de laatste afspraak die ik had heeft ze mee aangeraden een bekkenband aan te schaffen. Wat een verademing is dat zeg! Gebruik hem vooral als ik wat langere stukken moet lopen met dochter, want op dat langzame tempo heb ik sneller last.Bekkenband Bol.com © LifebymamaLinda.nl

In totaal heb ik 3 afspraken gehad en ik merk veel verschil. Ik moet wel op blijven letten en op tijd mijn rust pakken, maar ik kan (mede door de bekkenband) weer wat makkelijker lopen en meer doen.
Ik moet nog 1 afspraak inplannen en dan wil ze bevallingshoudingen gaan bespreken die goed zijn voor mijn bekken, zodat ik hopelijk kan voorkomen dat ik weer een vacuümverlossing krijg door klem zitten in het bekken.

 


20 weken echo

Met 21+1 weken hadden we de 20 weken echo gepland staan. Vrij laat, maar toen ik 4 weken eerder de afspraak maakte, was dit de 1ste mogelijkheid.
Doordat we een paar weken terug de extra echo hadden gehad, ging ik vrij relaxed naar de afspraak toe.
Ook nu zag alles er helemaal prima uit.

Ook geen twijfel mogelijk dat het een jongen is !21 weken , 20 weken echo © LifebymamaLinda.nl


Verloskundige

Met 22 en 26 weken heb ik weer een controle gehad bij de verloskundige.
Tot nu toe maar 8 Kg aangekomen. Baby groeit volgens schema en hartje klonk beide keren weer helemaal super.
Aangezien ik bij de gynaecoloog bij iedere afspraak even kon spieken met een echo en er nu 15 weken tussen gaan zitten, stelde ze voor om eventueel een extra groei-echo in te plannen met 28 weken. Maar ik voel de kleine heel goed, dus ik ga ervanuit dat alles gewoon goed gaat. Ik ga dus geen extra echo meer laten doen.

De laatste keer heb ik een formulier meegekregen om weer bloed te laten prikken rond de de 30 weken.
Ijzerwaardes en vit D waarde wordt dan gemeten. Ijzer zal denk ik wel goed zijn, Vit. D ben ik wel benieuwd naar. Laatste keer dat deze gemeten werd is alweer ruim een jaar geleden en toen was het veel te laag. Ik gebruik nu dus al een jaar een hoog gedoseerd supplement . Zou nu dus gewoon goed moeten zijn.

Met 29 weken ongeveer heb ik weer een afspraak staan, denk dat ik van tevoren vast bloed laat prikken, dan heb ik gelijk de uitslag.


Buikfoto’s

Laatste foto op de blog was met 17 weken. Toen plaatste ik een vergelijking met een buikfoto van de zwangerschap van Elaiza.

Inmiddels is de buik behoorlijk gegroeid. Ook is mijn navel alweer een paar weken naar buiten geplopt, een stuk vroeger als vorige keer.

 

 


Babykamer en kamer Elaiza

Rond de 20 weken ben ik begonnen met de kamer van Elaiza. Daardoor moest zij tijdelijk even op de kleine kamer in het (halfopen) ledikantje slapen.
We dachten dat we met een weekje wel klaar waren met haar kamer, maar die is nu pas net behangen en geverfd. Dit mede doordat haar muren erg slecht waren en ik eerst op de reparatie van de woningbouw moest wachten.
Dit weekend ga ik ermee verder. Daarna kan ik pas aan de babykamer  beginnen. Gelukkig hoeft daar niet veel aan te gebeuren, voornamelijk opruimen en alles op zijn plek zetten.
Morgen een update van haar kamer


Kraampakket

Bij Elaiza kreeg ik geen kraampakket van de verzekering, maar heb ik alles bij elkaar gezocht op een gratis ophalen groep op FB. Van dat pakket heb ik nog heel veel over.
Dit keer ben ik wel aanvullend verzekerd en kreeg ik dus vorige week het kraampakket binnen. Er zat naast de kraamverbanden e.d.  ook een leuke knuffel en een opbergdoos/kinderzitje in. Beide wilde Elaiza al gelijk inpikken.
Dit keer wil ik in Origine bevallen, dus zal er weer niet veel van het pakket gebruikt gaan worden. Alles wat ik straks over heb gaat naar een goed doel (Stichting Babyspullen  denk ik)PhotoGrid_1525347100212 © LifebymamaLinda.nl


Verder gaat eigenlijk alles zijn gangetje.
Ik voel me redelijk, op de bekkenpijn en vermoeidheid na.

Heb niet echt last van cravings, ik kan juist niet alles meer eten. Zo vind ik een groot deel van het varkensvlees gewoon smerig. Zoals shoarma, speklappen, karbonades enz…. Word alleen van de lucht al misselijk.
Gelukkig kan ik gemengd gehakt e vleeswaren nog wel gewoon eten, anders bleef er niet veel meer over. Eet nu vooral kip, tartaartjes en vis.
Ook heb ik geregeld last van maagzuur, vooral als ik iets van chocola heb gegeten. Dus dat doen we dan voorlopig maar niet meer.

 

Liefs Linda

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s