Elaiza

Consultatiebureau: de 3 jaars afspraak

Vanmorgen hadden we een afspraak bij het CB voor de 3 jaars afspraak. Oproep voor die afspraak had ik eigenlijk al veel eerder verwacht, want ze is al bijna 3,5. Maar hoorde al van meerdere dat ze hier wel eens laat zijn.

Bij de uitnodiging zat ook een vragenlijst om in te vullen. Omdat ze het gewoon goed doet, had ik weinig in te vullen. Enige waar ik me een beetje zorgen om maakte zijn de driftbuien die ze kan hebben. Dit heb ik dus aangegeven.

Gewicht en lengte

Ze weegt nu 15.1 kg en is 96cm

Met haar lengte zit ze op de -1 lijn, wat aan de kleine kant dus.
Gewicht zit ze tussen de 0 en de +1 lijn.

Beide prima dus, al vond de verpleegkundige wel dat ze wat klein was. Ach ja, dat waren haar vader en ik ook vroeger. Ik kreeg pas in groep 4/5 geloof ik een flinke inhaal groeispurt en haar vader pas groep 8/brugklas.
Beide hebben nu een normale lengte (167 / 183) dus ik maak me er niet druk om.

Ontwikkeling

Het Van Wiechen lijstje invullen.
Omdat het het 3 jaars gesprek is, vult ze ook de punten bij 3 jaar in en niet bij 3,5. Niet helemaal representatief dus. Ook is niet alles wat ze kan ingevuld, want veel van die dingen staan bij het 3,5 en 4 jaren lijstje en dus nog niet van toepassing tijdens deze afspraak.
Denk aan :

  • trekt eigen kleding aan (3,5)
  • wie wat waar vragen (3,5)
  • springt met 2 voeten tegelijk (3,5)
  • hoeveel wanneer waarom vragen (4)
  • cirkel tekenen (4)
  • kruis tekenen (4,5)

Tijdens het gesprek was de verpleegkundige al wel een aantal dingen opgevallen.
Ze kletst de oren van je kop af , dus zinnen van 3 woorden kan ze makkelijk. Maar goed verstaanbaar was ze voor haar niet altijd. Ik versta het vaak wel, maar weet dat ze sommige woorden niet goed uitspreekt. Hier ben ik samen met school al wel even mee bezig met verbeteren en oefenen. Vaak wil ze gewoon teveel en te snel praten, waardoor ze stukken van woorden inslikt. Bijv. Kapot = pot, carnaval = caval enz…
Ik heb nu ook een verwijzing voor de logopedie meegekregen voor de zekerheid.

Driftbuien

Ze heeft een behoorlijk temperament en weet dondersgoed wat ze wil. En dat moet dan ook eigenlijk gelijk op haar manier gebeuren.
De ene keer kan ik haar heel goed duidelijk maken dat iets echt niet kan op dat moment of op die manier, maar de andere keer kan ze dan behoorlijk boos worden. Zodanig dat ze gaat gillen, slaan, gooien enz….
Die boze driftbuien heeft ze al even, maar met momenten is het echt heel vaak. Zeker de laatste maanden merk ik dat het weer veel meer word.
Ik vermoed dat het toch ook wel veel met mijn zwangerschap en alle veranderingen eromheen te maken heeft. Zo zijn we natuurlijk best lang met haar kamer bezig geweest, waardoor ze niet echt haar eigen plekje had. Op de kamer waar ze tijdelijk sliep, kon ze niet spelen bijvoorbeeld.

Nu haar kamer ver klaar is, kan ze daar weer lekker alleen spelen. Als ze nu een driftbui dreigt te krijgen / krijgt, kan ik haar naar boven sturen. Ene keer gaat ze dan boven verder met boos doen, of ze gaat op bed liggen en valt snel in slaap, of ze gaat gewoon spelen. Zodra ze weer tot rust is gekomen, komt ze dan naar beneden om sorry te zeggen en te kroelen. Ik merk ook dat ze nu weer een stuk minder vaak die extreme uitbarstingen heeft. Ze heeft soms gewoon even me-time nodig.

De CB verpleegkundige stuurt per mail wat info hierover en hebben later nog een keer telefonisch contact.

Ogentest

Plaatjes 3 jaar (oog)

In de wachtkamer had ze al een blad gekregen waar alle plaatjes op stonden, zodat ze nog even kon oefenen. Ze kende alle plaatjes en vertelde dat ook tegen de assistente.

Bij de verpleegkundige mocht ze bij mij op schoot zitten en kreeg ze een brilletje op.
Eerst met rechts kijken.
De verpleegkundige wees van iedere regel ene paar plaatjes aan en ze kon ze allemaal opnoemen. Daarna met links kijken. weer kon ze de meeste makkelijk opnoemen, maar bij de laatste 3 regels zat ze steeds aan de bril en te wiebelen. Ook zei ze steeds vaker “weet ik niet”. Vooral bij het laatste rijtje.

Hierdoor moeten we over 4 weken nog een keer terug komen om de ogentest opnieuw te doen.
Mogelijk ziet ze met links niet zo goed, maar het kan ook goed zijn dat ze het gewoon beu was. We zaten ook al ruim 30 minuten binnen bij de verpleegkundige. Ze had ook al een paar keer tijdens het gesprek de deur open gedaan, omdat ze liever in de wachtkamer ging spelen (daar zijn auto’s).

Buiten vroeg ik aan haar of ze het het laatste rijtje echt niet kon zien. Haar antwoord: “jawel hoor, maar ik had er al genoeg opgenoemd, ik had geen zin meer.”

Conclusie van de verpleegkundige

Ze is een leuk, gezond, ondernemend en vooral druk kletsend meisje. Ze doet het heel erg goed en daar mogen we heel trots op zijn.

Liefs Linda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s