Gezondheid

Medical taping : Hooikoorts

Al jaren heb ik last van hooikoorts. Vooral de berk en grassen reageer ik op. Ene jaar heb ik meer last als het andere jaar, maar eigenlijk sinds de zwangerschap van dochter weinig last gehad, tot dit jaar.

 

Dit jaar begon het al eind feb. Al dacht ik toen nog niet eens aan hooikoorts, maar gewoon een fikse verkoudheid. Ik had immers al jaren bijna geen last meer van hooikoorts.
Ik had naast een verstopte/loopneus flink last van hoesten en benauwdheid. Zodanig dat ik mijn bed wat omhoog gezet had.
Voor de benauwdheid kreeg ik van de huisarts weer een puffer (ventolin)

Na een week of 2/3 werden de klachten minder, maar zodra er weer een warmere/droge periode aankwam, begon ik weer.
Toen begon ik toch wel aan hooikoorts te denken, want zo vaak verkouden ben ik normaal nooit.

Een aantal weken geleden was ik weer goed beroerd van de verstopte neus en het hoesten, maar aangezien ik zwanger ben, mag ik dus geen hooikoorts medicatie gebruiken. Wel had ik een zoutoplossing neusspray gehaald, die ik ook veelvuldig nodig had en een tijmsiroop voor het hoesten. Ventolin had ik nog liggen.

Medical taping

Ik had er al eens eerder wat over gelezen, maar ik was nogal sceptisch. Want hoe kunnen 2 stukjes tape op je rug nu je hooikoortsklachten verminderen/wegnemen?
Ik liep wel al bij de fysio, maar had er nog niet naar gevraagd verder.

Tot ik op IG bij iemand de vraag tegenkwam “wat de doen bij hooikoorts tijdens zwangerschap?” Ik reageerde dat ik dat ook wel heel graag wilde weten. Zij kreeg toch vaak de tip voor het tapen bij de Fysio.

Toch wel nieuwsgierig of het zou werken, heb ik een afspraak gemaakt bij de fysio. Meer onder het mom van “baat het niet , dan schaadt het niet”

kinesiology-2189905_640
Bron: Pixabay

Eerste afspraak Fysio

Vorige week had ik de afspraak staan bij de fysio.
De praktijk waar ik naartoe ga, taped wel tegen hooikoorts, maar ze promoten het niet. Vooral omdat ze zelf ook best sceptisch zijn en het niet bewezen is dat het werkt. Ze doen zelf een klein onderzoekje onder de cliënten om te kijken of het nu wel of niet werkt. Daarvoor moest ik in cijfers aangeven hoeveel last ik had van de hooikoorts. Dit zetten ze in het dossier en bij eventuele volgende afspraken wordt het vergeleken.

Op dat moment waren de klachten nog niet aan het pieken, maar begon het wel weer toe te nemen. Benauwdheid en hoesten begonnen weer naast de chronisch verstopte neus, dus gemiddeld een 5/6.

Het plakken van de 2 tape strips is zo gedaan en ze kunnen een dag of 5 blijven zitten.

Ik maakte gelijk een afspraak voor deze week om het opnieuw te laten tapen. Mocht de 1e keer nu helemaal niks doen, kon ik gewoon afbellen, want dan had opnieuw tapen geen nut.

Het effect

De tape op je rug voelt in het begin wel raar aan, zeker aangezien ik nooit eerder medical/sport tape geplakt heb gehad.

Binnen een half uur/uur werd ik heel erg moe. Ik legde de link niet echt met het tapen, want ik heb dat wel vaker dat ik ineens heel moe ben (lang leve de Fibromyalgie en zwangerschap)
Even later had ik weer een afspraak bij de bekkenfysio en ik ging dus weer fietsen. Ik fietste langs een grasveld wat net gemaaid werd en gelijk viel het mij op dat ik geen kriebelende neus kreeg.

Bij thuiskomst heb ik nog 1x de zoutoplossing gebruikt, zodat ik mijn neus goed kon snuiten.

Sindsdien is mijn neus gewoon open!  Geen verstopte neus, geen loopneus, geen nies of hoestbui, geen benauwdheid, maar ik kreeg gewoon lucht!
Enige waar ik nog wel wat last van heb, zijn prikkende/droge ogen

Dat is zo’n rare gewaarwording!

Heel de week heb ik geen last gehad en na 5 dagen heb ik de tape eraf gehaald, omdat deze heel erg begon te jeuken en vervelend aanvoelde.

Na het eraf halen, heb ik ook geen last gehad.

2e afspraak fysio

1,5 dag na het verwijderen van de tape had ik de 2e afspraak staan.
De fysio was blij verrast dat het bij mij zo goed had gewerkt, hij had ook al wel anders gehoord.

Hij heeft het nogmaals getaped, hopelijk blijft het nu ook gewoon goed gaan.
Weer had ik na een half uur/uur dat ik ineens heel erg moe werd, heeft dan dus toch met het tapen te maken. Het gevoel verdween ook weer na een uurtje.

 

Meestal zijn er 2 a 3 tape behandelingen nodig , soms wat vaker. Omdat het iedere keer een fysiobehandeling (a €28.50) kost, raadde hij mij aan om volgende keer pas te komen als ik weer een toename in klachten merkte. Zeker aangezien ik maar een beperkt aantal behandelingen heb en mogelijk nog wel bekkenfysio nodig ga hebben.

Of ik kon zelf een rol kinesiotape kopen en het manlief of iemand anders laten doen, met behulp van een goede uitleg

Wil je meer info over het medical taping, kijk dan even op bijvoorbeeld:  www.fysiotape.nl

 

Hebben jullie hooikoorts en wel eens medical taping geprobeerd?

wp-1474719450962

 

2 gedachten over “Medical taping : Hooikoorts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s