Gezondheid·Persoonlijk·zwangerschap, miskraam

Even bijkletsen

Het is de laatste tijd een beetje (erg) rustig op mijn blogs.
En dat zal voorlopig ook wel even zo blijven denk ik.

Niet dat ik geen zin heb om te bloggen, maar ik heb nog zoveel andere dingen te doen.

Zwangerschap

Ik ben me nu vooral aan het focussen op de zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken.
Gelukkig is de kamer nu ver klaar, maar we hebben bijvoorbeeld nog steeds geen naam. Iets waar we toch ook wel mee op moeten schieten, ben immers al bijna 34 weken.

De kamers voor de kids zijn dan wel ver klaar, de rest van het huis is nog een behoorlijke zooi. Ze zijn in de achtertuin bezig met de bestrating, dus een hoop zand binnen steeds. Hopelijk wordt het de aankomende week afgerond, dan kan ik gaan poetsen.

Verder gaat het best goed. Weinig last van mijn bekken, zolang ik maar oplet met wat en hoe ik dingen doe. Lopen gaat niet helemaal lekker, dus ik doe veel met de fiets.

Slapen gaat alleen de laatste paar dagen wat slechter. Ik wordt veel wakker. Of omdat ik naar de wc moet, of omdat er 1 behoorlijk aan het draaien en schoppen is. Ook heb ik ’s nachts best veel last van mijn rug, waardoor ik mijn draai niet kan vinden. Maarja, ik ben allang blij dat ik overdag gewoon redelijk uit de voeten kan.

Van de week maar eens een begin gaan maken aan de vluchtkoffer, al heb ik nog geen idee welk pakje het eerste pakje gaat worden.

Vrijdag weer een afspraak bij de vk en de maandag daarna de liggingsecho. Ik ben benieuwd hoe hij ligt. De vk dacht laatst dat hij met zijn hoofdje beneden lag, maar ik voel geregeld gedraai, dus ik hoop dat hij gewoon goed blijft liggen.

Nog steeds pijnlijke vingers

Halverwege april ben ik met de hond uit laten gevallen. (Zie: hond uitlaten eindigde in een tripje ziekenhuis )

Toen bij de EHBO geweest en foto’s gemaakt. Daar vertelden ze mij toen dat het niet gebroken was, maar zwaar gekneusd. Aangezien ik begin juni nog steeds zoveel pijn had en mijn vingers nog steeds niet normaal kon bewegen, maar eens terug gegaan naar de huisarts. Hij verwees mij door naar een orthopeed en die heeft weer nieuwe foto’s laten maken.

En wat bleek……2 gebroken vingers!! 

gewricht vinger- hand breuk
breuk zit bij de 2 omcirkelde gewrichten

Tenminste er zitten bij 2 gewrichten splinters aan de binnenkant van mijn hand.

De eerste keer dat ze foto’s hebben gemaakt, hebben ze dat vanaf de bovenkant en de zijkant met gebogen vingers gedaan.

De 2e keer hebben ze weer vanaf de bovenkant en de zijkant foto’s gemaakt, alleen nu de zijkant met gestrekte vingers. Waarschijnlijk daardoor nu wel de breuk gezien.

 

Gezien de plek van de breuk en de late diagnose, zijn er niet veel mogelijkheden voor behandeling. Een snel herstel moest ik niet verwachten, maar ik moet rekening houden met een herstelperiode tot 1,5 jaar!

Er zijn een paar behandel opties:

Spalken: maar doordat het alweer 2 maanden geleden is, heeft dat niet veel nut meer. Ook zou dat voornamelijk zorgen voor stijvere vingers en dus meer klachten.

Cortisone Injectie: Zou tegen de pijn / eventuele ontsteking zijn, maar mag nu niet ivm zwangerschap. Kan ik eventueel na de bevalling alsnog laten doen, maar dan mag ik een week geen borstvoeding geven. Dus die injectie gaat niet gebeuren. (snap ook niet goed waarom een week geen borstvoeding, bij de Injecties die ik kreeg voor CTS was het geen probleem, zelfs de narcoses die ik heb gehad waren geen probleem)

Handtherapie: Naar een Ergotherapeut voor neopreen hoesjes/spalkjes en handtherapie.

Ze verwees me door naar het revalidatiecentrum voor de neopreen spalkjes. Die spalkjes zou ik dan zo nodig aan kunnen doen, om te voorkomen dat ik teveel overstrek of een vuist maak. Hierdoor zou het gewricht toch de nodige rust krijgen, maar kon ik wel gewoon mijn dagelijkse dingen doen.

 

Revalidatie / Ergotherapeut

Het duurde even voor ik een uitnodiging kreeg voor de intake bij het revalidatiecentrum, maar inmiddels ben ik 2 x geweest.

!e keer was intake en aanmeten van de neopreen hoesjes. DIt duurde bij elkaar een uur. Veelvuldig meten en vragenlijsten invullen over wat ik wel/niet kan. Hoever beperkt mijn vingers/hand is, hoeveel krachtverlies enz….
Ik ging in ieder geval naar huis met 2 neopreen hoesjes. Advies ergotherapeut was om ze ’s nachts te dragen omdat ik anders vuisten maak en verkrampte vingers heb en om ze tussendoor te dragen voor rust.

Paar dagen later terugkomen om te kijken hoe de hoesjes zijn (niet te klein/strak oid) en voor oefeningen.
Vanmorgen weer geweest. Hoesjes zitten goed, dus daar hoeft niks aan veranderd te worden. Verder keek ze nog een keer naar de beweegbaarheid en belastbaarheid van mijn hand/vingers. Omdat het nog vroeg was ging het wel redelijk. Einde van de dag gaat het meer pijn doen en opzwellen.
Aan de hand daarvan besloten toch geen oefeningen mee te geven, maar advies goede balans tussen belasting en rust en dus te luisteren naar mijn lijf. Hetgeen ik eigenlijk dus altijd al doe ivm de Fibro.
Donderdag heeft ze nog overleg met de revalidatiearts, maar ze verwacht dat ik helemaal niet hoef te komen voor handtherapie, omdat ik wel weet hoe ik balans moet houden.

 

Zo, weer een beetje bijgekletst. Ik zal volgende week na de echo weer een zwangerschapsupdate en weer buikfoto’s plaatsen.

Liefs Linda

 

2 gedachten over “Even bijkletsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s